dissabte, 30 de març del 2013

Residències on l'art viu i prospera

La concepció artiste-in-residence ja fa temps que es va fer popular en els països d'Europa i els Estats Units. Però són també molt residència d'artistes té la seva pròpia personalitat i les seves pròpies normes: algunes recorden les grans comunes creatives, en altres creen i conviuen com a molt dos o tres artistes. Alguns projectes es financen mitjançant ajudes estatals, altres a través de fundacions i altres, gràcies a la inversió privada.

Només hi ha una cosa comuna a totes elles: els artistes que es reuneixen a la residència per un temps limitat (un mes, mig any, un any), gaudeixen plenament de la possibilitat de realitzar les seves idees. I reben a canvi avantatges per la seva interessant col · laboració creativa. Per desgràcia, a Rússia no hi ha encara moltes residències d'artistes, i les que hi ha no només es localitzen a Moscou.


Proekt Fabrika
 
Situada en l'emplaçament de la fàbrica Oktyabr, Proekt_Fabrika es defineix a si mateixa com un centre d'indústries creatives. És una residència d'artistes que funciona des de l'any 2008. L'espai de la seva superfície útil, calculat per a una o dues persones, nos del tot còmoda. Però per als entusiastes de la creació que no aspirin al confort d'un hotel de cinc estrelles està molt . Perquè a l'edifici Fabrika l'important és l'espai creatiu: una sala d'actes per a assajos de ball i teatre, punts de muntatge per als especialistes en l'àmbit del videoart, un estudi per al treball de pintors i escultors, així com la Gruntovka, una sala de presentació de projectes. Per convertir-se en resident a Proekt_Fabrika cal emplenar una sol · licitud indicant l'especialització, un projecte de treball i una font de finançament (a diferència de molts anàlegs occidentals, la residència en Proekt_Fabrika és de pagament). L'alimentació i el preu dels materials de treball es paguen a part.

Art residence Penza
 
A Penza (Rússia central), l'hotel Chistie prudi, ja fa tres anys que va obrir les portes el programa ART-Residences Penza. Els artistes poden instal · lar per un o dos mesos, treballar al seu gust i, després, exposar la seva producció a la Galeria ART ISS Penza. No hi ha una data determinada de convocatòria per a residents: els artistes poden acudir quan els resulti oportú, previ acord amb els organitzadors. La residència d'artistes està activa tot l'any i ofereix un taller per treballar, un espai d'exposicions, difusió del procés creatiu del projecte en la pàgina d'internet i un certificat de participació en el programa. Per entrar a la residència cal enviar una sol · licitud electrònica que estudiarà una comissió especial. Si l'artista és adequat per a la participació, va per treballar en els tallers locals i després exposa la seva obra a la galeria. Aquí l'artista no paga res.

Krondstadt  GTsSI Al mateix centre de Kronstadt (a l'illa de Krotlin a 30 km de Sant Petersburg), al costat de la principal atracció arquitectònica de la ciutat - la catedral del Mar - obre les seves portes als artistes la galeria Centre Estatal d'Art Contemporani. L'edifici de dues plantes ha estat cedit en la seva totalitat al Centre Estatal d'Art Contemporani, de manera que queden a disposició dels residents tres dormitoris, dues sales d'estar, un estudi i un laboratori multimèdia. En els vuit anys d'existència de la residència d'artistes s'han celebrat multitud d'esdeveniments culturals de calat internacional: els festivals internacionals Interconnection i Kronstadt Forever, el projecte public art Field Studies i altres. Kronstadt és una ciutat que sempre ha atret els artistes interessats en l'àmbit del public art, el disseny de paisatges i la investigació social. A resultes de l'última selecció conviure a la residència artistes de fins a set països: Estats Units, Itàlia, Holanda, República Txeca, Sud-àfrica, Espanya i Rússia.

Perm

 
A Perm (ciutat russa en les faldilles de les muntanyes Urals), es va inaugurar una residència d'artistes el 2011, una iniciativa d'artistes locals i representants del govern (la residència està patrocinada pel Ministeri de Cultura de la Província de Perm). La idea que s'amaga darrere és senzilla: intentar convertir una ciutat de províncies en una de les capitals culturals del país. Les obres produïdes a la residència s'envien després a exposicions internacionals o es cedeixen a la ciutat. En el marc d'aquest projecte s'han creat un club de cinema, un club de fotografia, una comunitat de viatgers, i s'ha posat en marxa el programa de formació "Art-politika". Quan es va inaugurar la residència es va dir que en un futur s'obririen punts d'assaig i estudis d'enregistrament de so. Així, la residència d'artistes de Perm abasta totes les branques creatives. Per participar a la residència d'artistes dels aspirants envien seves sol · licituds a un consell d'experts creat per a l'ocasió pel Ministeri de Cultura de la Província de Perm. Se suposa que un terç dels residents està format per artistes locals, un terç per artistes d'altres ciutats de Rússia i un altre terç per residents de l'estranger. Per entrar a la residència també cal enviar una sol · licitud electrònica que estudiarà una comissió especial.
                                                                                   


Nikola-Lenivets

 
El poble de Nikola-Lenívets, a 200 km de Moscou, es va fer famós gràcies a les monumentals instal · lacions de l'artista Nikolái Polisski i al festival que ell mateix organitzava, "Arjstoyanie". El 2012 a Nikola-Lenívets s'ha creat una residència d'artistes. Llavors va passar a ser la preferida dels principals especialistes internacionals en el sector de l'arquitectura i el disseny.

 Publicat a Russia Hoy. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada