dimarts, 19 de març del 2013

Kiril i Metodi.

Ciril i Metodi, predicadors eslaus - que van viure cent anys abans del bateig oficial de Rússia-, van compondre l'alfabet eslau prenent diferents grafies dels alfabets llatí, grec i hebreu, i enginyar altres. Traduir del grec a l'eslau diversos llibres litúrgics (incloent lectures seleccionades d'Evangeli, els missatges apostòlics i el Saltiri), amb el que van contribuir a la introducció i propagació de la literatura eslava.

 Així mateix, l'escriptura desenvolupada per Ciril i Metodi va establir les bases per al desenvolupament posterior de la literatura russa, ja que aquesta al principi va ser de tradició oral i l'esforç per crear un alfabet va fer possible representar per escrit els sons dels dialectes eslaus locals i elaborar una llengua literària estandarditzada.

 

L'11 de maig de 1863, com a part de la commemoració pel Mil · lenni de la missió morava dels sants, va ser proclamada la data oficial de celebració de la festa. El 30 de setembre de 1880, el Papa Lleó XIII, va declarar sants a Ciril i Metodi. Poc més de cent anys després, el 31 de desembre de 1980, el Papa Joan Pau II els va proclamar compatronos d'Europa. El 1985, en l'època de l'URSS, les autoritats soviètiques en commemoració de l'Aniversari 1100 de la mort de Sant Metodi, van declarar el dia 24 de maig com El Dia de la Cultura i l'Escriptura Eslava. Des de l'any 1991, la festa ha adquirit l'estatus estatal, convertint-se en el símbol de la unitat dels pobles eslaus, del seu enllaç inseparable històric i de l'herència cultural comuna.


 A Rússia, el Dia de l'Escriptura i la Cultura Eslaves sol celebrar molt sumptuosament: s'oficien misses solemnes en totes les ciutats i en les principals catedrals del país. A més s'ofereixen concerts de música clàssica i folklòrica. Cada any es tria la capital de la festa, on té lloc una ocasió especial dedicat a la data, com processons, festes públiques, balls o concerts en llocs històrics de la localitat. Es realitzen també desfilades pels centres de les ciutats, en els que prefereixen participar els escolars. Les celebracions més antigues tenien lloc el 11 de maig, però en la nova versió del calendari es va canviar al 24 del mateix mes.
  
Finalment com a part de les activitats programades per aquesta celebració, els representants del Centre Rus de Ciència i Cultura al Perú, van fer una exposició sobre La Crònica de Néstor o La Primera Crònica Russa, la qual és considerada la principal obra històrica dels començaments de l'edat mitjana del país soviètic i va ser escrita pel monjo rus Néstor al monestir de les grutes de Kíev, que a més fora autor de la Vida de Teodosio i les Vides de Boris i Gleb, aquesta última és considerada una obra mestra de l'hagiografia , la qual reuneix nombroses tradicions literàries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada