dimecres, 4 de setembre del 2013

La cuina russa: Golubtsí

Els rotllets de col amb diferents farcits són un plat molt popular a Rússia. Però no són típics només de Rússia: també són comuns en les cuines tradicionals dels Balcans o d'altres parts d'Europa, com Finlàndia o Suècia, i fins i tot a l'Orient Mitjà.
A Rússia aquests rotllos reben el nom de "golubtsi", la paraula és semblant a "Golub", que significa colom. Pel que sembla, al segle XVII la cuina francesa va adquirir en la Rússia tsarista una popularitat sense precedents i es va posar molt de moda menjar coloms preparades a la brasa, en una barbacoa a l'aire lliure. També els rotllets de col es cuinaven en un grill, pel que van ser anomenats "falses coloms", d'on deriva el nom.
Els golubtsi tradicionals es fan amb un farcit d'arròs i carn picada, però es pot preparar una versió vegetariana combinant l'arròs amb xampinyons i verdures.
El procés d'elaboració dels rotllets de col porta bastant temps i requereix certa habilitat. Però el resultat val la pena ...
Preparació
1. Anar llevant les fulles de la col, separant-les de tronc una a una. És millor utilitzar una col més aviat gran, ja que sortiran amb més facilitat. Posar cura per no trencar les fulles, és important que estiguin senceres. Tallar la part dura del final, per on s'uneixen al tronc, ja que ha de quedar només el full tova perquè sigui possible enrotllar.
2. Escaldar les fulles: introduir-les en aigua bullint uns 2-3 minuts, fins que estiguin suaus però no cuites. Treure l'aigua i reservar.
3. Per preparar el farciment, fregir les cebes i les pastanagues picades, afegir els xampinyons i amanir al gust (sal, pebre, herbes, espècies ...). Coure l'arròs i barrejar-ho tot.
4. Col · locar 2-3 cullerades de farciment en el centre de cada fulla de col i doblar-lo en forma de sobre. En diverses receptes recomanen fregir cada rotlle per a daurar per les dues cares. Personalment, trobo que no hi ha massa diferència, per tant, em sòl saltar aquest pas.
5. Coure a foc lent els rotllos en la salsa fins que estiguin tendres.

Preparació de la salsa:
La manera més senzilla de preparar la salsa és barrejar brou vegetal (també poden usar-se pastilles de brou) amb aigua, mató, espècies al gust i tomàquets frescos picats o pasta de tomàquet. Abocar la barreja sobre els rotllos de col i portar-lo a ebullició suau. El líquid ha de cobrir 2/3 dels rotllets.

La reina de la cuina russa
Veritats (i alguna mentida) sobre el vodka
Un dinar ideal per als russos
Per servir els rotllos, es recomana tallar en diversos trossos i cobrir-los amb abundant salsa. Normalment s'afegeix una mica de nata agra en servir, però aquesta versió porta ja prou mató per aconseguir el gust àcid que requereix la recepta.
La versió no vegetariana (l'original) d'aquest plat es prepara amb una barreja d'arròs, 200 grams de carn picada (porc, vedella o barreja), ceba i espècies. També es pot afegir ou batut per donar-li consistència al farciment. En el cas dels rotllets de carn, el temps de cocció serà una mica més llarg, uns 30 minuts a foc mitjà.
Priyatnogo appetita!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada