divendres, 6 de setembre del 2013

Els nens de la guerra en la propaganda Soviètica

Els nens evacuats durant la Guerra Civil Espanyola des de les regions devastades pel conflicte cap a les tranquil · les ciutats i pobles de l'URSS donarien en contrapartida una bona campanya d'imatge a l'estat de les acollia. El Kremlin sabia apreciar en tot el seu context el potencial que l'ajuda a la infància i l'arribada a la Unió Soviètica de joves espanyols oferia a la propaganda domèstica i internacional.

   
En el front domèstic , l'arribada , recepció i el seguiment als Nens d'Espanya va produir una mena d'innombrables reportatges a la premsa i ràdio soviètiques i els relats d'aquests menors estudiant i jugant feliçment per tota la geografia de la URSS seria un més de els ingredients de la maquinària propagandística de Stalin per endolcir els horrors provocats per les purgues .
A nivell internacional l'anàlisi que es va fer l'esforç humanitari soviètic va ser , a diferència del que era habitual , força neutre, gens crític , fins i tot naïf .
No obstant això , Moscou obtindria el seu major èxit en l'explotació propagandística d'aquests infants amb la realització i distribució de telenotícies i curtmetratges sobre les cases d'acollida dels nens, les seves activitats quotidianes i estil de vida .
En ajuda dels nens i dones de l'heroica Espanya ( Na pómosch dietiam i zhénschinam gueroícheskoi Ispanii , 1936 ) de L. Zernov va ser una de les primeres produccions de Soiuzkinocronika sobre l'acollida de nens refugiats a la Unió Soviètica .
A l'any següent arribaria Nens espanyols a la URSS ( Ispanskie Deti v SSSR , 1937 ) de Soiuzkinocronika , amb una durada de dotze minuts , va ser realitzat per al mercat domèstic soviètic . De acurada producció i amb l'aspecte d'un musical socialista, va ser gravat a Espanya pels càmeres Román Karmen i Borís Makaseev i dirigit per R. Guikov .
El documental comença amb imatges d'una banda de música de l'exèrcit espanyol portant una bandera amb la falç i el martell , símbol d'unió entre la URSS i la República Espanyola , per donar després pas a imatges de l'assalt franquista a Madrid , s'intercalen escenes de pànic i destrucció urbana fins presentar l'escena d'una mare que plora amb el seu fill petit mort als braços. D'aquí el documental ens porta a la costa nord espanyola , on uns crispats pares han d'embarcar als seus fills cap a un viatge incert .
Les imatges d'una Espanya fosca i atemorida donen pas ràpidament a les d'un assolellat i tranquil alba moscovita . D'aquí passem a l'estació de trens, on una massa de eufòrics russos rep amb alegria als refugiats espanyols . Les joventuts del partit comunista es llancen sobre els seus col · legues ibèrics per lliurar rams de flors i mocadors i bandanes del Komsomol . Els nens espanyols semblen en èxtasi i els primers plans ofereixen diferents somriures d'orella a orella .

  
   
Benvinguts (Dobro pozhálovath) va ser realitzat també aquest mateix any. L'única informació de què es disposa és que va ser realitzat per V. Soloviov i D. Astradanzev.

Nous amics (Novie továrischi, 1937) produïda per l'Estudi Central de Documentals de Moscou, se centra en les experiències dels nens espanyols en Artek i la seva amistat amb els pioners soviètics de la seva mateixa edat. Es posa un especial interès en mostrar que els refugiats reben educació en castellà i que els seus costums són respectades. Fins i tot tenen un xef ... asturià. A la porta d'una de les residències, un retrat de Dolores Ibarruri, la Pasionaria que rep als infants.

  
A mesura que la guerra va ser avançant i la victòria republicana era més difícil, la producció cinematogràfica de l'URSS va deixar de dedicar atenció al conflicte espanyol. Prova d'això és que durant 1938 es va produir cap documental monogràfic sobre aquest.

És evident que l'URSS, igual que tots els països que després s'enfrontarien en la contesa mundial, va fer un ús propagandístic de la infància en guerra, que la va beneficiar al presentar-la com la defensora i campiona dels treballadors, els desfavorits i els desemparats , però això no és obstacle per admetre l'extraordinari esforç que es va posar en acollir aquests milers de nens estrangers, que no parlaven rus i que necessitaven grans recursos i una cura especialitzat. Nens traumatitzats, desposseïts i en molts casos greument malalts que gràcies a la seva estada en terra russa van poder desenvolupar diferents activitats dins el programa de kruzhki (cercles) que incloïa trenta-nou disciplines diferents incloent fotografia, costura, jazz, música d'orquestra, ballet, teatre o piano.

Després de la invasió de la URSS per les tropes de Hitler alguns dirigents del PCE animar als adolescents espanyols enrolar a l'Exèrcit Roig. Alhora, els més petits de nens dels republicans van ser enviats als confins del país. La fam i les dures condicions sofertes durant la guerra va provocar centenars de morts. Es calcula que el 1943 prop d'un 40% dels nens espanyols havia mort. A principis del present segle encara residien a Rússia 325 d'aquells nens.


     Rusia Hoy. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada