divendres, 20 de setembre del 2013

Les obres completes de Tolstoi accessible a Internet

El projecte va arrencar el juny de 2013 en coproducció amb la companyia russa de diccionaris ABBYY, i ja han vist la llum les obres dels tres primers toms en format PDF,. Fb2 i ePub. A mesura que es vagin creant el següents toms, es pujaran al portal, on tot aquell que ho desitgi podrà descarregar de forma gratuïta.
Els voluntaris - gent corrent, no professionals apassionats de la literatura russa - es van sumar al projecte de digitalització del llegat creatiu de Tolstoi. Dues hores després d'anunciar-se oficialment l'arrencada del projecte i el reclutament de cooperants (per verificar i corregir les pàgines digitalitzades) els primers voluntaris es registraven a la pàgina oficial del museu.  
Tan sols dues setmanes després del llançament, ja havien revisat els 90 toms (46.000 pàgines). En la primera etapa els participants van revisar una mitjana de 8,5 toms (3.344 pàgines) al dia. El projecte ha atret a molta gent i han participat un total de 3.123 voluntaris.

El món sencer ha estat llegint a Tolstoi - no només russos de 252 ciutats, sinó també habitants d'Ucraïna, Bielorússia, Kazakhstan, Perú, Brasil, Argentina, i fins i tot, Nova Zelanda o Tailàndia. En total han participat en el projecte admiradors de l'obra de l'escriptor de 49 països diferents.
"No comptàvem en absolut amb rebre un ajut de tals proporcions - diu l'emprenedora del projecte i cap del Departaments del Museu Estatal de Tolstoi, Fekla Tolstáya, rebesnéta de l'escriptor. - Estàvem segurs que alguna gent prendria part activa en la mesura de les seves possibilitats, que contribuiria d'alguna manera, però que, tot i així, la feina principal ho hauríem de fer nosaltres mateixos. Quina no va ser la nostra sorpresa quan ens vam adonar que, en dues setmanes, la gent ja havia completat una feina que normalment porta anys ".
Tolstoi va disposar en el seu testament que la seva obra es va llegar a les gents. Des 1928 i fins als anys 50 a l'URSS es va anar publicant una compilació de les obres de Tolstoi en 90 toms, la més completa a dia d'avui: la correspondència de Tolstoi i els seus diaris integren la meitat dels toms.

A Rússia es dóna una situació paradoxal amb l'estudi de Tolstoi. Se li coneix i, al mateix temps, és un complet desconegut. D'una banda, sempre ha estat lloat: per les autoritats soviètiques, i després, com geni literari. Sembla que Tolstoi és a tot arreu: els seus llibres es troben a l'apartat de literatura clàssica de qualsevol llibreria russa. Els seus retrats, cites i títols estan per tot arreu. "Però si ho mirem més de prop - diu Galina Alexeievna, vicedirectora d'estudis científics del Museu Hisenda Iàsnaia Poliana - advertim que només cinc o sis dels seus grans èxits es publiquen en immenses tirades: Guerra i pau, Anna Karénina, Resurrecció, la trilogia Infància. Adolescència. Joventut, Hadzhi Murat. En general, això és tot. Més del 80% de les seves obres queden fora del camp de lectura.
A part cal esmentar les obres anticlericals de Tolstoi, en particular, el tractat mundialment conegut Quin és la meva fe, que li va reportar l'excomunió. Resulta sorprenent, però en 20 anys, des de la perestroika, a Rússia no s'ha tornat a publicar el tractat Quin és la meva fe, igual que altres articles d'opinió anticlericals, polítics i filosòfics de Tolstoi.
Aquest és justament l'objectiu de "Tolstoi a un sol clic", que la gent que es consideri admiradora de Tolstoi pugui accedir a la seva obra, i no només als seus títols més populars. També l'interès dels voluntaris, que ha superat totes les expectatives, apunta en la mateixa direcció: ells admeten que anteriorment no havien llegit moltes de les obres de Tolstoi.
 
Per estrany que pugui semblar, la digitalització s'ha basat en la compilació de les obres de Tolstoi en 90 toms que es va publicar sota el règim soviètic, amb les corresponents interpretacions ideològiques. Fa deu anys l'Institut de Literatura Universal Maxim Gorki emprendre un projecte per publicar una compilació de les obres de Tolstoi en 100 toms. Per ara només s'han elaborat deu. "No tenen cap pressa - fan broma els participants del projecte. - I, mentrestant, ens farem vells esperant que es publiquin els 100 toms al complet ".
Les versions electròniques de les obres en 90 toms aniran apareixent a la pàgina de forma gradual. Actualment a ja es poden llegir els primers tres toms dels 90. La resta s'anirà subministrant en el transcurs de diversos anys.
La pàgina també informació sobre la vida i la creació de l'escriptor i, per primera vegada, s'han publicat un vast material d'arxiu: fotografies, il · lustracions de les obres i audiovisuals.
Més informació a la pàgina oficial. (Només en rus).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada