dijous, 20 de juny del 2013

Gala: la inspiració de Dalí.

L'art de Dalí no hagués estat el mateix sense l'aparició de la seva musa procedent de Kazan, Gala, que va posseir la ment del geni espanyol. Gala i la pintura de Dalí s'exposen al Museu Reina Sofia de Madrid fins al 2 de setembre.
Va ser model i objecte d'inspiració en més d'un centenar de quadres per a Salvador Dalí, a més de ser agent i representant del polèmic artista espanyol. Embruixar a qui va voler entre els més destacats representants del panorama literari i artístic de començaments del segle xx i el cos reposa eternament en un castell. Però, qui vaser realment Gala?
La vida d'Elena Ivànovna Diakonova, especialment els seus orígens, sempre van ser un misteri o, senzillament, mai va haver excessivament llum sobre d'on procedia la musa de Salvador Dalí. L'artista de Figueres sempre divagava i recordava la seva infància, però Elena es va mostrar més reservada en aquest aspecte durant la seva llarga i agitada vida.


Va néixer a Kazan, capital de Tatarstan, el 7 setembre 1894-segons el calendari gregorià, el 26 d'agost segons el julià, propi del poble rus fins a 1918 - en el si d'una família humil. La seva mare es deia Antonina i el seu pare Iván Diakonov, treballava com a funcionari de l'Imperi rus al Ministeri d'Agricultura. Iván va morir quan Elena comptava amb prou feines 11 anys, però els records de la nena cap al seu pare no van ser els millors.
El matrimoni dels Diakonov va tenir, a més d'Elena, tres fills més: Vadim, Nikolai i Lidia, la més petita. La família, a causa del treball del marit, va viure en diversos punts de Sibèria. L'àvia d'Elena vivia a Tobolsk i la nena, durant algun temps, va residir a Pokrovskoie, cèlebre per ser la ciutat natal de Rasputin. La seva mare va refer la seva vida sentimental amb un advocat jueu moscovita i la família va partir a Moscou.
L'home que va esdevenir padrastre dels nens era Dimitri Ilitx Gomberg, que va exercir una gran influència en Elena, que el va considerar el seu veritable pare. De fet, va adoptar el seu nom com patronímic-Elena Dimitrievna Diakonova-en lloc del que tenia el seu pare. Dimitri Gomberg era jueu únicament per part paterna, el que va ajudar a evitar la repressió jueva de Moscou fins a 1917. Liberal, en contraposició dels valors ortodoxos de la seva família, Elena va sentir especial predilecció pel seu padrastre, configurant l'oberta mentalitat que caracteritzaria sempre a la jove.
Gala, més que un sobrenom
La família Diakonov va iniciar una nova vida a Moscou a l'empara de Dimitri Gomberg. Elena va destacar a l'escola amb qualificacions brillants, però no tant en l'esport, per la seva feblesa física i la seva ja incipient malaltia.
Durant aquesta època, Elena va travar una especial amistat amb Anastasia Tsvetàieva, germana de la poetessa Marina Tsvietáieva. Quan Elena haver de deixar Rússia, la seva amistat va ser una de les pèrdues més tristos per a ella. Anastasia escriuria, en 1971, una biografia de Gala en rus anomenada Records.
El caràcter d'Elena anava adquirint tints únics. Prova d'això va ser que la jove va començar a presentar-se a si mateixa com Gala, en lloc del seu nom real. Aquest sobrenom amb prou feines havia estat escoltat a Rússia fins a aquest moment. Algunes fonts sostenen que seria un diminutiu de Galina, nom molt comú a Ucraïna, però fins i tot així hauria de ser "Gàl · lia", no "Gala". De qualsevol manera, aquest va ser el nom amb el qual es va distingir i passaria a ser recordada per sempre.

La prosperitat econòmica de la nova família-no van arribar a casar-se Antonina i Dimitri per prohibir, l'Església ortodoxa russa, un segon matrimoni-va fer possible que els estius els passessin en una destinació turística molt popular, la península de Crimea, al costat del mar Negre , al sud d'Ucraïna. Allà va ser on Gala es va enamorar per primera vegada d'un noi telegrafista, però la seva mare es va encarregar que allò només fos un amor d'estiu.    

Exili forçós
L'estat de salut de Gala era cada vegada més delicat i la seva família va decidir enviar-la a una luxosa residència sanatori a la localitat suïssa de Clavadel, als Alps. Gala ingressar allí en 1913 per a ser tractada de neurosi i ciclotímia, malalties que causen en ella uns greus canvis en el seu humor i en la seva personalitat.
En Clavadel romandrà un any, on va trobar l'amor al poeta Paul Éluard, víctima de tuberculosi. Junts passen el temps, de forma més semblant a una estada en un hotel que en un centre sanitari, entre llibres i promeses d'amor.
A l'abril de 1914, Gala i Paul Éluard surten del sanatori i cadascun posa rumb a la seva llar a Moscou i París, respectivament, esperant retrobar aviat per casar-se. No obstant això, els seus desitjos es trunquen a l'estar Europa en un clima enrarit per les tensions que van provocar la Primera Guerra Mundial i en què França i Rússia van prendre part activa en el mateix bàndol aliat.

Éluard ha d'ingressar en l'Exèrcit francès, però finalment és enviat a serveis auxiliars, on pot continuar cartejant amb Gala, que espera a Moscou en un estat depriment, sense fer cas a la seva mare i germana Lidia a que acudeixi al teatre o al ballet.

La jove no suporta més la distància ia l'abril de 1916 decideix anar a París per casar-se amb Éluard. Europa, en aquest moment, està totalment immersa en el conflicte i destruïda, de manera que viatjar a París des de Moscou passant per Alemanya i l'Imperi Austrohúngaro-dos dels exèrcits enemics-seria impossible. El trajecte que ha de seguir Gala és totalment rocambolesc i la porta a viatjar a Hèlsinki, Estocolm i Londres per arribar a la capital francesa. El 21 de febrer de 1917 es va casa de verd amb Paul Éluard i el 10 maig 1918 neix la seva única filla, Cécile.

Les esferes avantguardistes en què es movia tant Gala com Éluard ajudar a desenvolupar les seves inclinacions sexualment liberals, el que implicava correspondència i fotografies eròtiques des de sempre entre els dos. Fins i tot relacions consentides de Gala amb altres homes, com amb Pablo Picasso el 1924, que sentia especial predilecció per les dones russes i no va dubtar a pintar i regalar un quadre al seu amant.

El 1929, el matrimoni Éluard va visitar a Salvador Dalí a Cadaqués, a la Costa Brava, gran amic de Paul. Gala tenia en aquest moment 35 anys i Dalí deu menys. Pel pintor va ser amor a primera vista. Paul havia de tornar a París, però Gala decideix quedar-se uns dies més a Espanya, aprofitant la malaltia de la seva filla com a excusa per quedar al costat de Dalí. Seria per sempre. "Ja mai més ens separarem", va prometre Gala Dalí. Mai ho van fer.Extret de RusiaHoy.  

1 comentari:

  1. Bon dia. Sóc Lluís Colomeda, de l'Escala. Escric en una revista de l'Escala i ara estic intentant d'obtenir informació sobre la història de la traducció al rus, segurament uns anys abans de la Revolució Bolxevic (1917), de la novel·la 'Solitud' (Soledad en castellà) escrita per l'escriptora Víctor Català nascuda a L'Escala. Qui va ser el promotor de la traducció va ser el mestre català Pere (Pedro) Ferrés Costa (1888-1915) que llavors vivia a Moscou.

    La traductora del català al ruso va ser l'escriptora (i actriu de teatre??) russa Maria Chitau Karmina. Tu saps qui des de Rússia, a través d'Internet o premsa de l'època o bibliografia..., podria facilitar-me informació?? Moltes gràcies.

    ResponElimina