divendres, 20 de setembre del 2013

Dostoievski: un passeig per Sant Petersburg

"A principis de juliol, en una època extraordinàriament calorosa, al vespre un jove va sortir de la seva cofurna (...) en la travessia 'S-i' al carrer i lentament, com si dubtés, es va dirigir al pont 'К-n '... "
Hauria estat molt difícil tirar a caminar després de les petjades de Raskólnikov, el personatge principal de la novel · la, si la dona de Dostoievski Anna Grigórievna no hagués desxifrat, després de morir el seu marit, els noms tancats després de dos lletres a la novel · la.  

Així, la travessia 'S-i' es va convertir en Stoliarny, el pont 'K-n' en Kokushkin, i els admiradors de Dostoievski van obtenir el punt de partida per a les seves peregrinacions, sobretot perquè a la cantonada de la travessia Stoliarni amb la carrer Kaznachéiskaya viure l'escriptor durant la creació de la seva novel (al número 7 del carrer hi ha una placa commemorativa).
Dostoievski va allotjar als protagonistes de la seva obra a prop de casa però sense donar les adreces exactes. Els investigadors consideren que això no és casual:
"Les codifica de manera molt diàfana. Amb això hem d'entendre que estem llegint una obra artística. És el Sant Petersburg real amb esdeveniments inventats, tot s'entrellaça, es transforma i s'obté una novel · la genial ", explica Marina Uvárova, investigadora del Museu Dostoievski.
L'escriptor allotja a Raskólnikov a les cantonades de Stoliarni i Grazhdánskaya, que al segle XIX es deia Srédnaya Meschánskaya. L'any 1999, al número 19 del carrer Grazhdánskaya aparèixer l'alt relleu La casa de Raskólnikov, amb una escultura de l'escriptor i amb uns graons que ens recorden que el cau de Rodión Románovich es trobava just a sota de la teulada i que s'accedia a ell pujant tretze graons.

Lamentablement, l'entrada al pati està tancada amb reixes i porters automàtics, i és que els residents estan bastant farts de les visites de turistes i curiosos.
En l'època de Dostoievski, Stoliarni comptava amb fins a 22 establiments de begudes. No és d'estranyar que Raskólnikov sentís constantment crits de borratxos al carrer. Les tavernes tenen un paper important en el Sant Petersburg de Dostoievski. Precisament en una taverna Raskólnikov coneix Marmeladov i escolta la conversa d'uns estudiants sobre el poc valor de la vida de la vella.
A continuació de la travessia Stoliarni està el pont Kokushkin, a un tir de pedra de llocs clau de l'obra: la casa de la vella prestador a la qual mata Raskólnikov (canal Griboyédov 104), l'edifici de l'oficina de la policia (canal Griboyédov 67), el pont Voznesenski, on mor sota les rodes d'una carreta el funcionari Marmeladov, que estava borratxo, i la casa de la seva filla Sónechka, una pobra noia que es veu obligada a treure uns diners fent el carrer (passeig del canal Griboyédov 73).

Si en l'època de Dostoievski la casa de Sónechka era "de tres pisos, vella i de color verd", ara té un altre aspecte: és més alta i està pintada de groc.
Dostoievksi ofereix una descripció bastant exacta de l'habitació de Sonia: "Una paret amb tres finestres, que donava al fossat, travessava l'espai, de manera que un angle molt agut semblava estar escapolint-se cap a les profunditats i amb una il · luminació feble no arribava a veure , mentre que l'altre racó era massa deformemente obtús ". Precisament l'angle obtús de la casa és visible des del pont Kokushkin.
Des de la casa de Raskólnikov fins a la de la vella hi, si hem de creure a la novel · la, 730 passos exactes. Cada un de nosaltres pot mesurar aquest recorregut que va des de la casa de Rodión creuant el pont Voznesenski i al llarg de la cadena Griboyédov fins a girar al carrer Srédnaya Podiácheskaya. Resumint, a ningú li surten 730 passos, el normal és que hi hagi més.
Alguns investigadors ho expliquen amb l'altura de Raskólnikov, a més caminava molt alterat, altres diuen que l'escriptor va multiplicar la quantitat dels seus propis passos per dos.

El canal Griboyédov, abans Yekaterinski, al voltant del qual succeeixen els esdeveniments, la gent el cridava fossat. Aquest sobrenom despectiu no és casual: aquí contínuament es llançaven deixalles, de manera que en els seus voltants hi havia una olor fètida.
Així se'ns presenta el Sant Petersburg de Dostoievski, diferent a la vista clàssica i harmoniosa de la ciutat sobre la qual Puixkin va escriure una vegada. "El corrent grandiosa del Nevà, el seu granet a la vora" és la part engalanada de la ciutat que sol aparèixer davant la mirada dels turistes.
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada