dimecres, 10 d’abril del 2013

Ivolguinski Datsan:


El budisme va aparèixer a Rússia al segle XVIII, però porta practicant més de 700 anys a la República de Tuva, que es va convertir en part de l'Imperi Rus el 1914.
Al segle XVIII, el líder dels budistes buriatos anunciar que Catalina la Gran era la reencarnació de la omniscient deessa sanadora Tara Blanca.
Més de 150.000 budistes vivien a Rússia al començament del segle XX, hi havia més de 150 sumis (temples menors) i 30 datsan.


El nom del monestir en llengua buriata pot traduir a l'espanyol com "El Monestir, on la Roda de l'Ensenyament Gira, Plena de Alegria i ens Porta Felicitat". En la tradició tibetana, els datsan estan considerats com les "facultats" de les universitats budistes on s'estudia filosofia i medicina. No obstant això, a Rússia s'aplica aquest terme no només a la universitat budista sinó també a un monestir, segurament a causa del llarg aïllament del budisme de les influències externes.
En l'actualitat, Ivolguinski Datsan és un complex monasterial que consta de vuit edificis, inclosos els temples, una biblioteca, i l'única universitat budista de Rússia on els estudiants aprenen filosofia i medicina tradicional tibetana.
El Datsan és famós fora de Rússia, no només per la qualitat de la seva educació espiritual, sinó també pel nom Dashi-Dorzho Itigilov, el líder dels budistes russos a principis del segle XX i soci del catorzè Dalai Lama. Abans de la seva mort el 1927, Itigilov va demanar als monjos que fessin dues coses: llegir un rèquiem especial i "visitar el seu cos en 30 anys". Els monjos no van gosar llegir el rèquiem mentre el mestre seguís viu. Llavors Itigilov va adoptar la posició de lotus, va començar a llegir l'oració i va expirar.

Va ser enterrat en aquesta mateixa posició en un sarcòfag de cedre en Khukhe-Zurkhen, prop de Ulad-Ude. El 1957, quan va ser examinat per primera vegada després de la seva mort, ja hi havia un petit temple sumi i diverses cases per lames en Ivolguinski Datsan. No hi havia signes de corrupció física en el cadàver. Van completar els ritus i canviar la vestimenta del cos i el van tornar a enterrar. El cos incorrupte va tornar a ser exhumat i enterrat el 1973.


El datsan va seguir creixent, es van construir nous temples, i el nombre de monjos i lames també va augmentar. El setembre de 2002 es va tornar a excavar el sarcòfag i els científics, que sempre es mostren escèptics davant històries de miracles, suggerir examinar el cos. Les anàlisis van mostrar que les extremitats de Itigilov es mantenien flexibles i la seva pell, suau. Els experts no van poder explicar el fenomen, però els monjos sabien la resposta. Van portar el cos de Itigilov al Datsan i, juntament amb alguns voluntaris, van erigir per a ell un nou edifici, que va resultar ser el més bell del Datsan.
Els pelegrins arriben al Datsan de regions veïnes i de l'estranger per veure el cos incorrompible del dotzè Khambo Lama. Es diu que Itigilov assisteix a aquells que li demanen ajuda. Durant les últimes dècades, el Datsan ha passat de ser una petita casa blau a un gran complex monasterial, amb el seu hivernacle Bodhi i cabirols vius que escolten les oracions dels monjos, que repeteixen les paraules que Buddha va dir fa 2 500 anys.
         
Cinc coses que cal fer en Ivolguinski Datsan
1. Envoltar el temple en la direcció de les manilles del rellotge i girar els tambors khurde.
Segons la tradició, els visitants haurien caminar al voltant d'un temple budista abans d'entrar. Pel camí hi haurà tambors khurde, que contenen pergamins amb mantres. Els budistes creuen que girar els tambors equival a entonar una oració.
2. Encendre una espelma.
En els temples budistes tenen la seva pròpia manera especial d'encendre espelmes. Posen una nota amb un nom dins d'una gran espiral d'espelmes d'encens, llavors la encenen i la pengen del sostre. Quan la nota comença a agitar amb el fum o amb el vent, això equival a una oració.
3. Parlar amb un lama.
Els lames són molt amistosos i estan sempre encantats de respondre a qualsevol pregunta. És important saber que, després de parlar amb un lama, se sol fer un donatiu.
4. Consultar el doctor.
Totes les universitats budistes formen a especialistes en la medicina tibetana. El doctor diagnosticarà les malalties mirant el pols i fent un te d'herbes per curar les teves malalties.
5. Veure Itigilov.
El cos incorrupte es troba en un edifici separat del Datsan. Diuen que si ho toques, tota malaltia desapareixeran i els teus desitjos es faran realitat.
Què vestir i com actuar
Els lames o monjos no et reñirán per portar les peces equivocades o per no comportar, perquè la tolerància és una de les bases del budisme. No obstant això, si compleixes amb certs requisits, et sentiràs més còmode i no avergonzarás a ningú.
- No portar bosses sobre les espatlles. Portar braços i cames coberts.
- No donar l'esquena a les estàtues ni assenyalar amb el dit.
- A la sortida hi ha un recipient d'aigua anomenat arshan. Pren una mica d'aigua amb la mà dreta, passa-a l'esquerra, beu tres glops i aboca la resta sobre el teu cap. Aquest és un ritual de purificació.
Símbols budistes
Estupa. Les estupes (o suburgan en la llengua buriata) simbolitzen episodis de la vida de Buddha. Poden tenir vuit formes diferents que representen el naixement, les fases d'il · luminació i els miracles realitzats per Buddha.
Safrà. El color representa la llibertat, la puresa i la revelació divina. La llegenda diu que els antics monjos solien vestir de blanc, però, després d'un bany, la roba s'havien tornat de color safrà.
  L'Arbre Bodhi. És una espècie d'arbre genuïna: el Figa sagrat. Ara es pot veure en qualsevol monestir o temple budista. Sota aquest arbre, Siddhartha Gautama va assolir la il · luminació.
Els daines. Segons la llegenda, quan Buddha donava el seu primer sermó sobre la primera volta de la roda del Dharma a cinc ascètics en un bosc, van aparèixer dos daines de darrere dels arbres. Aquests van escoltar el Mestre i van desaparèixer al bosc quan va finalitzar el sermó. Des de llavors, les daines han estat un símbol de l'acceptació dels ensenyaments. En els temples budistes es poden veure estàtues de daines.
Paraigües. Un monjo budista pot utilitzar un paraigua per protegir-se del sol o de la pluja, però el paraigua és també un símbol budista de bones obres que protegeixen dels revessos de la destinació.
Lotus. Representa la puresa i és una metàfora clau del budisme, doncs creix en aigua bruta i fangosa, però sempre es manté impecable.

      kultura.rf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada