diumenge, 29 d’abril del 2012

El Kremlin: La Catedral de la Repòs

Durant segles la catedral estigué lligada als aconteixaments més importants de la vida del pais. Aqui coronaven els tzars russos, escollien els caps de l'esglèsia russa, resaven junts abans de sortir a la batalla militar o en motiu de victóries de l'exèrcit rus, s'hi promulgaven actes estatals, s'hi realitzaven  ritus funeraris de metropolites i patrairques.
  A la catedral hi podem trobar en d'altres el Tron del Monómac fet el 1551 per el primer tzar rus Ivan el Terrible. Els relleus fan esment a la recepció de Vladimir Monòmac de les insígnies reals de l'emperador de Vizanci.  El sostre del pavelló per la seva forma recorda el gorro de Monómac. El tron es sustenta sobre quatre figures d'animals que simbolitzen els quatre regnes terrestres.
  El lloc per pregar de la tzarina fou portat a la catedral del temple de la Nativitat de la Verge per a la primera esposa del tzar Alexei Mikhailovitx, Maria Miloslàvskaya.
 El lloc per pregar del patriarca és un pavelló de pedra, construït al mateix temps que la catedral el 1479. Els ptriarques pregaven aquí quan ells no oficiaven les misses. Al costat del pavelló es trobava el bastó del metrpolità Pau fundador de la catedral que era entregada a cada nou metropolità o patriarca.
 Podem gaudir també dels nombrosos frescos que adornen les parets, com per exemple  el fresc del Judici Final del 1642-1643, on es representa a Edan i Eva. Les Imatge dels venerables, del segle XV-XVI, on hi surten les figures de Parfeni Lampsakiyski, Ioan Léstvitxnik i Ioan Kúshnik.
  Trobem l'Urna que fins el 1918 guardava l'icona miraculosa de la Verge de Vladimir, del 1514.
  El Relicari de plata del metropolità Felip II, fet el 1806 amb capes de bronze, però que pertany a l'època d'Ivan el Terrible quan ordenà matà el patriarca Sant Felip.  El 1652 el patriarca Nikon trasladà el relicari de Solovetski a la Catedral de la Dormició.
 El relicari del metropolita Iona, el primer metropolita escollit sense el beneplàcit de Constantinoble, de l'any 1585, per encàrrec del fill d'Ivan el Terrible, tzar Fiodor Ivanovitx.
 Relicari del metropolita Pere. El mtrepolita Pere, encara en vida es preparà un relicari a la tomba de l'altar major. El 1339 Pere fou canonitzat. Les restes foren profenades diverses vegades. L'última confecció és de l'any 1819.
  I per acabar podem gaudir de les imatges dels set Concilis Ecumènics que ocupen la part baixa de les parets de lsur i nort. La idea de les imatges és la confirmació del pas de poder de Vizanci a Moscou.

   Dins de l'exposició existent dins de la catedral podem gaudir de gran nombre d'icones com les de Sant Pere, protector de Moscou i de tota Rússia. Fou metropolita de Kiev el 1325. Convidat pel gran príncep Ivan Kalità traslladà la catedral metropolitana de Vladimir a Moscou.
   Sant Felip metropolita de Moscou (1566-1568). Fou nombrat per Ivan el Terrible i poc després executat per disputar-lo en públic.
  Per ordre del Tzar Mikhail Fiodorovitx 150 pintors d'imatges decoraren la catedral amb frescos.  En total es feren 250 composicions de trama i més de 2000 figures separades.
  L'iconostasi de ltemple fou fet el 1654 per encàrrec del patriarca Nikon. Consta de cinc files amb 69 figures.  Prop d'aquestes pintures hi podem veure l'icona del Salvador amb vestit dorat, pintada expressament per la consagració el 1479 de la catedral.

   En aquesta catedral tenien lloc importants actes i cerimonies, com la coronació que s'hi desenvolupà desdel segle XV al segle XIX. Coronava al tzar el patriarca i desprès el metropolita. El 1498 Ivan III deposità les relíquies antigues sobre el cap del seu fill Dmitri. I l'últim emperador Nicolau II el coronaren el 1896.
  També a la catedral es casaven els sobirans: Vasili III amb Elena Glínskaya, Ivan el Terrible amb Anastasia Romànova, el tzar Alexei Mikhailovitx bautizà els seus fills. Fins i tot aquí anunciaven el nom del succesor qan tenia 10 anys.
  El 1744 l'emperadriu Ekaterina II es convertí a l'ortodoxia i contru matrimoni amb el futur tzar Pere III.

   L'arquitectura del temple, sobretot la part exterior també paga la pena de veure´l i admirar-la. Axí trobem les monumentals portes principals totes elles pintades amb icones, els sants fundadors de rússia, el Concili dels apòstols, la Verge de Vladimir, a la porta principal, per on entraven els tzars, portes de boronze.
   L'arquitectura del temple és insólita per a Rússia doncs reuneix gran nombre de característiques del Renaixement italià. Destaca per la severitat i senzillesa de les formes. Cinc cúpules coronen la catedral. Pilars verticals s'enfilen i acaven en mig arcs frontals.


  

1 comentari:

 1. Benvolgut professor,

  us fem saber la convocatòria del premi "El català pel món", adreçat a professors de català (en qualsevol de les seves variants) d'arreu del món i també de les EOI.

  http://godallformacions.com/premi.php

  Pot ser del vostre interès.
  Us preguem que en feu ressó , si ho creieu convenient.

  Salutacions cordials,

  Matilde Martínez Sallés
  Godall Formacions
  http://godallformacions.com/index.php

  ResponElimina