diumenge, 17 d’octubre del 2010

Les Consultes Sobiranistes

*Text Extret del Periódico. 28 de febrer 2010

Les votacions sobre l’autodeterminació de Catalunya s’estenen avui a 80 municipis més
SARA GONZÁLEZ
BARCELONA

Els independentistes intentaran portar avui el sobiranisme al punt d’ebullició. Seguint l’estela d’Arenys de Munt (Maresme) i dels 166 municipis que van votar el 13 de desembre, 80 localitats han convidat els seus ciutadans a anar a les urnes per decidir si estan a favor o no de l’autodeterminació de Catalunya. És cert que aquesta segona onada té menys presència, però els promotors asseguren que serà un trampolí amb prou força per afrontar els plats forts del moviment: la votació del dia 25 d’abril, en la qual participaran grans capitals de província, com Girona i Lleida; l’episodi del 20 de juny, data de l’abordatge de l’àrea metropolitana, i la consulta a Barcelona, encara sense data, com a possible antesala de les eleccions autonòmiques.
Els promotors es van marcar un objectiu: que el debat sobre les votacions per la independència no morís en un sol dia. I una estratègia: un degoteig de dates perquè els municipis s’anessin sumant al que els impulsors consideren una sola gran consulta. Amb les jornada d’avui, organitzada per 8.000 voluntaris, la iniciativa haurà arribat a un milió de persones. «És un procés de no retorn cap a la convocatòria d’un referèndum oficial», afirma Uriel Bertran. I afegeix que la segona onada «consolidarà la maduresa» de la idea.

TERRITORIS HOSTILS / Amb 30.000 habitants, el Vendrell és aquesta vegada la localitat més gran de les que hi participen. També se n’hi han sumat altres de rellevància, com Molins de Rei, Caldes de Montbui i Palamós. Els independentistes s’arrisquen cada vegada més i celebren consultes en punts que sociològicament els són desfavorables i en els quals els ajuntaments els han girat l’esquena. En alguns, com Cornellà de Llobregat, feu socialista, ni tan sols han permès que el ple debatés una moció de suport.
Tot i les dificultats, els impulsors assenyalen el 25 d’abril com «un punt clau d’inflexió». Aquest dia, més d’un milió de persones de 200 municipis podran expressar si són partidàries o no de la independència. Grans ciutats com Girona, Lleida, Reus i Manresa donaran transcendència a la tercera onada, amb què s’haurà aconseguit arribar a la meitat dels municipis catalans.

ABANS DE LES ELECCIONS / El quart episodi de consultes, el 20 de juny, entrarà en terreny d’alt voltatge. Els independentistes assetjaran Barcelona i implicaran en el procés l’àrea metropolitana, on fomentar la participació serà una tasca faraònica, i arrencar vots del sí, una gesta. Els sobiranistes no tenen por al fracàs i veuen factible una consulta a la capital. «Seria el punt final, un fet nacional i internacional que suposaria el penúltim pas cap al referèndum oficial», afirma Bertran.
Conscients de l’enorme pressió que podria suposar portar el vot independentista a la ciutat de Barcelona poc abans de les autonòmiques, els organitzadors encara no han fixat la data, probablement perquè, al marge de la complexa organització, les eleccions al Parlament tampoc no tenen encara un dia assignat. Aquest és el seu gran as a la màniga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada