dissabte, 31 de març del 2012

Eleccions al President de Russia


Gairebé 110 milions de russos estaven cridats a les urnes per decidir qui seran els seus diputats federals per als pròxims cinc anys, i encara que el nom del guanyador no ha sorprès, sí que ho han fet els seus percentatges. El partit oficialista Rússia Unida (RU) frega la majoria absoluta en vots, encara que en aquesta ocasió ha guanyat les eleccions parlamentàries amb un 49,47%, uns 14 punts menys que quatre anys abans, quan obtenia un 64,3%. Són dades amb el 93% de l'escrutini i el resultat final podria variar fins a tenir les dades totals, com ho ha fet durant la nit.
Les reaccions no s'han fet esperar. Rússia Unida ha proclamat la seva victòria i el primer ministre rus, Vladímir Putin, va dir que els resultats permetran garantir el "desenvolupament estable" de Rússia: "Aquest és un resultat òptim que reflecteix la situació real al país. A partir d'aquest resultat podem assegurar el desenvolupament estable del país ".
El president Dmitry Medvedev es va moure en la mateixa línia, assegurant que el vist durant la jornada d'aquest diumenge "és democràcia en acció" i "la varietat que estarem a la Duma reflecteix la realitat de la distribució de les forces polítiques del país "va afegir.
No obstant això, ja ho avançaven els instituts demoscòpics, Rússia Unida perdria la majoria de dos terços que actualment ostenta en la Duma i que li permet escometre canvis constitucionals.
El recompte oficial indica que el Partit Comunista podria rebre gairebé el 20% dels vots. Cap a peus hi havia el partit de centre Rússia Justa, amb un 13,07% dels vots, i el Partit Liberal Demòcrata (LDPR) d'ultradreta amb el 12,66%.
Els grans guanyadors d'aquests comicis semblen ser els comunistes, que van registrar una millora substancial en comparació amb les eleccions de 2007, quan van aconseguir el 11% dels vots.
El líder del Partit Comunista, Guennady Zyuganov, ha afirmat en declaracions a la televisió que el seu partit està ocupat verificant que en el recompte rebi la quantitat de vots que li corresponen. "No volem els vots de ningú, però no tenim cap intenció de lliurar els nostres", va dir Zyuganov.
D'altra banda, es va negar a contestar si el seu partit participaria en una coalició de govern amb Rússia Unida.
El president de la Comissió Electoral Central, Vladímir Txurkin, va dir en declaracions a la televisió nacional que les eleccions va transcórrer sense problemes, sense fer comentaris directes sobre els ciberatacs contra diverses webs opositores i els arrestos de 130 manifestants al llarg del dia.
"Semblem estar en camí per tenir millors resultats que en les últimes eleccions parlamentàries ... la votació és clara com el vidre i neta", va dir Txurkin al canal RTR.
La participació electoral va ser una mica major al 50%, d'acord amb informació oficial difosa aquesta nit.Més de 130 persones van ser detingudes a Moscou i Sant Petersburg per protestar contra les eleccions parlamentàries que opositors al govern qualifiquen com les "més brutes" des del final de la Unió Soviètica, segons han informat fonts crítiques al Kremlin.

El portal d'internet kasparov.ru, proper al partit Una altra Rússia, a qui no li va ser permès participar en aquestes eleccions, va reportar que les forces de seguretat van detenir al centre de la capital russa a uns 100 manifestants, mentre que a Sant Petersburg van ser voltant de 30.

Entre els detinguts hi ha un dels ex líders de Una altra Rússia, Eduard Limonov, com així també Sergei Udalzov del Front d'Esquerra.

Al país més gran del món en superfície, amb nou fusos horaris, 110 milions de persones van ser cridades a les urnes per elegir entre set partits polítics als diputats que ocuparan els 450 escons de la nova Duma, per primera vegada per a un mandat de cinc anys, després d'una reforma constitucional.

Opositors al govern com el polític Vladimir Ryshkov, a qui no li va ser permès participar en els comicis, va denunciar les eleccions com "les més brutes" des del final de la Unió Soviètica. El moderat opositor Jabloko denunciar que hi va haver electors que van acudir a votar en massa causant confusió i votant en diverses ocasions.

El Ministeri de l'Interior va parlar de nombroses irregularitats que seran analitzades. Sense nomenar partits, es va parlar també d'intents de compra de vots i de l'exigència de caps d'empreses als seus empleats que garantissin per escrit que votarien pel partit de Putin.
 
Informacio adaptada dels diaris El Pais, El Mundo, Kommersant i Gazzeta. Març 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada