dimecres, 15 de maig del 2013

La Universitat Estatal de Moscou. Mites i realitats

L'edifici que de la Universitat Estatal de Moscou, Lomonósov és el més famós dels set gratacels estalinistes construïts a finals dels anys 40 i principis dels anys 50. L'edifici situat a Vorobiovy Gory atrau no només per la seva imponent imatge i la seva notable arquitectura, sinó per la gran quantitat de mites i llegendes que s'han generat al voltant de la seva construcció. Donem a conèixer alguns dels més populars i desvetllem si són certes o no.


    
Mite 1: L'edifici principal va ser construït per presos
Probablement no hi hagi un sol estudiant de la MGU que no hagi escoltat alguna vegada aquesta història: l'edifici principal de la Universitat de Moscou va ser construït per presos, en els fonaments i els murs d'aquest emblemàtic edifici hi ha muntanyes de cadàvers i les diferents zones " A "," B ", etc. reben el nom dels camps de presoners dels constructors.
Incorrecte. Es va construir gràcies a la feina de joves obrers soviètics i presoners de guerra alemanys.
Mite 2: Hi ha una entrada al Metro-2
Es diu que just per sota passa una línia secreta del metro de Moscou (Metro-2), un metre paral · lel que uneix molts punts importants de la capital mitjançant una xarxa d'estacions secretes per a l'evacuació del govern. Diuen que en temps de la Unió Soviètica, altes personalitats anaven sovint per aquesta línia conspirar. El metro passaria a través del segon pis, d'aquí el nom.
Incorrecte. Aquesta línia no passa per l'edifici principal.
Mite 3: L'estàtua de Stalin en lloc de l'agulla
Segons el projecte inicial, en lloc de l'alta agulla que hi ha ara mateix, l'edifici estaria coronat per una estàtua d'or de Stalin que estaria mirant en la mateixa direcció que la d'Lomonósov (segons una altra versió més realista, l'estàtua estaria buida i no seria d'or massís, sinó banyada en or, també hi ha una altra versió que diu que l'estàtua seria de bronze). D'aquesta manera, Stalin simbolitzaria, igual que Lomonósov la ciència russa.
Al començament de 1953 la construcció del nou edifici de la universitat arribava a la seva fi, van fondre l'estàtua i es va guardar en un soterrani. No obstant això al març quan ja es disposaven a emplaçar, va morir Stalin.
El projecte es va revisar precipitadament i en lloc de l'estàtua del dirigent soviètic van culminar l'edifici amb una agulla. Segons una de les versions de la llegenda, l'estàtua de Stalin continuaria avui dia emmagatzemada en un dels soterranis.
No se sap amb certesa.  
Mite 4: La misteriosa planta 37
Hi ha confusió en parlar del nombre de plantes. Uns afirmen que té 36, mentre altres diuen que són 37, i això sense comptar els supòsits 5 soterranis subterranis. Es diu que hi ha plantes secretes, invisibles des de l'exterior i tancades amb una clau que només té una còpia. La més misteriosa i enigmàtica de totes és la planta 37.
No es coneix amb certesa el nombre de plantes. És probable que la 37 º existeixi realment. Encara que és molt difícil accedir-hi, per fer-ho cal penjar-se d'una escala per l'exterior a una alçada de vertigen. En segon lloc és semisecreta i no apareix en els documents oficials.
Mite 5: Les instal · lacions criogèniques
Una llegenda compte que l'edifici s'alça sobre un terreny en què hi ha moltes aigües subterrànies. En 1812 es va voler construir al lloc una església en commemoració a la victòria en la Guerra Pàtria, però no es van iniciar els treballs a causa de la debilitat del terreny i del pes del nou temple.
D'acord amb la llegenda, els arquitectes de Stalin van excavar un immens buit sota els fonaments, el van omplir de nitrogen líquid, instal · lar un sistema frigorífic que posteriorment va començar a cridar-se el tercer soterrani, o la planta 3, per tal de congelar les aigües subterrànies i el terreny.
Aquesta zona va ser declarada d'alt secret i estava estretament vigilada, per evitar sabotatges. No costa molt imaginar-se el que podria succeir a l'edifici en cas que s'avariés un sistema de "refrigeració" com aquest ... El mite diu que el tercer pis va ser encomanat a la secció 15 del KGB.
Gran part de tot això és una invenció. En primer lloc, l'edifici de la MGU es recolza sobre un terreny bastant sòlid i sec. Per això, fins i tot en el plujós estiu de 1949 l'estat dels talussos extremadament inclinats del buit dels fonaments era completament satisfactori. Pel que fa al nitrogen líquid, és altament improbable que s'utilitzés una substància com aquesta, en primer lloc pel car que resultaria tant el material com l'equip necessari per a "omplir" el buit (en cas, és clar, que a finals de els anys 40 existís aquest tipus de maquinària), i en segon lloc per les característiques materials dels murs dels fonaments, ja que a una temperatura d'uns -200 graus el metall es trenca com si fos guix o fins i tot com si fos galeta.
De manera que utilitzar aquesta tecnologia de "congelació" no era ni econòmic ni convenient tecnològicament.


 Mite 6: A l'avinguda de les pomeres davant l'edifici hi ha penjada una poma de parafina

La ciutat universitària és famosa per les seves avingudes de pomeres. Cada primavera, els arbres s'omplen de pomes que alimenten els famolencs estudiants.

Però en un d'ells, segons la llegenda estudiantil, penja una illa de parafina. El primer rector, un cop acabat el nou edifici, hauria pres una escala i l'hauria penjat ell mateix.

És l'illa més bella i cap estudiant l'ha pogut trobar. Cada tardor hi ha menys pomes a la MGU, els estudiants es pugen als arbres i les prenen, però de tant en tant les branques no aguanten i es trenquen, de manera que cada any moren pomeres i cada vegada hi ha menys.

I quan mori l'últim pomera i un estudiant que hagi suspès un examen arrencada la poma màgica, l'edifici principal s'enfonsarà.

L'avinguda de les pomeres existeix i és cert que és famosa per les seves pomes. La poma de parafina és una invenció.

  

1 comentari: